ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αρχική / Εγκαύματα / Τραύματα

Εγκαύματα / Τραύματα

Εγκαύματα

Μπορεί να είναι ελαφρά ή βαριά κάκωση του δέρματος και των βλεννογόνων και προκαλείται από την επίδραση θερμικών, χημικών ή ηλεκτρικών αιτίων.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ

Η αντιμετώπιση εγκαυμάτων σε ορισμένες περιοχές του σώματος, ανεξάρτητα από το μέγεθος αυτών, απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές, ώστε να αποφευχθούν λειτουργικές ανωμαλίες. Οι περιοχές αυτές είναι τα άκρα, η περιοχή του προσώπου και τα γεννητικά όργανα.

Η σωστή αντιμετώπιση του εγκαύματος στην οξεία φάση αυτού με τη χρήση ουσιών που απομακρύνουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης της εγκαυματικής περιοχής, την αφαίρεση των νεκρωμένων ιστών και την κάλυψη εάν χρειαστεί των εγκαυματικών περιοχών με δερματικά μοσχεύματα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος.

Η αντιμετώπιση των μετεγκαυματικών ουλών σε δεύτερο στάδιο μπορεί να απαιτεί τη χρήση μοσχευμάτων δέρματος και κρημνών (δέρμα, λίπος ή και μύες από γειτονικές υγιείς περιοχές του σώματος μεταφέρονται στις περιοχές του εγκαύματος).

Με τη βοήθεια αυτών των επεμβάσεων, οι οποίες γίνονται σταδιακά και μπορεί να είναι περισσότερες από μια, καθώς και με τη χρήση ειδικών επιθεμάτων σιλικόνης και πιεστικών επιδέσμων, υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί σημαντικά η επιφάνεια του σώματος που υπέστη έγκαυμα, τόσο από αισθητική, όσο και από λειτουργική άποψη.

Τραύματα

Μικρά επιφανειακά τραύματα με βαθιά σχισίματα ή πιο επιφανειακές εκδορές, μπορούν να συμβούν σε κάθε ηλικία:

  • τραύματα από πτώσεις, συνήθως κατά το παιχνίδι στα παιδιά, με το ποδήλατο, στην παιδική χαρά ή την παραλία (κυρίως στο κεφάλι και τα πόδια)
  • τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα ή εργαλεία, στην κουζίνα συνήθως (κυρίως στα χέρια-δάκτυλα)
  • σύνθλιψη δαχτύλων σε πόρτες ή βαριά αντικείμενα, με τραυματισμό του νυχιού
  • εγκαύματα από καυτό νερό ή ζεστά αντικείμενα.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΜΙΚΡΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Η καλύτερη αντιμετώπιση γίνεται από Πλαστικό Χειρουργό, ιδιαίτερα για τα παιδιά όπου απαιτείται ειδική εμπειρία. Μπορεί να γίνει σε επίπεδο ιατρείου άμεσα ή μέσα στις επόμενες 24 ώρες, χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο αν έχει σταματήσει η αιμορραγία.

Τα επιφανειακά τραύματα στα παιδιά έχουν πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με αυτά των ενηλίκων. Το δέρμα των παιδιών έχει ικανότητα γρήγορης επούλωσης, αλλά επίσης και προδιάθεση άσχημων ουλών και σημάδια που θα κουβαλάνε για όλη τους τη ζωή! Επίσης χρειάζονται ειδικοί ψυχολογικοί χειρισμοί για να μετριασθεί ο φόβος και ο πόνος, και παράλληλα να μπορέσει να συνεργαστεί το παιδί με το γιατρό.

Σήμερα πλέον υπάρχουν πολλές ειδικές τεχνικές συρραφής των τραυμάτων, χωρίς την ανάγκη εξωτερικών ραμμάτων. Έτσι χρησιμοποιούνται συνήθως απορροφήσιμα ενδοδερμικά ράμματα που δεν απαιτούν αφαίρεση, ή ακόμη ευκολότερα συγκόλληση με ειδική κόλλα δέρματος ή ειδικά αυτοκόλλητα συγκόλλησης, που δεν χρειάζονται καν αναισθητικό.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο…