ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ
Αρχική / Αυξητική στήθους

Αυξητική στήθους

Η αυξητική στήθους είναι μια δημοφιλής επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα που αφορούν το στήθος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης των γυναικών.

Τι είναι η αυξητική στήθους ;

H αυξητική στήθους είναι η επέμβαση που εκτελείται για την αύξηση του μεγέθους του γυναικείου μαστού. Εάν μια γυναίκα επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνιση του στήθους της, επαναφέροντας τον όγκο, τότε η αυξητική στήθους θα προσδώσει ένα όμορφο και πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί αυξητική στήθους ;

Το γυναικείο στήθος αποτελεί το χαρακτηριστικό σύμβολο της γυναικείας φύσης, το οποίο προσδίδει γοητεία και ερωτισμό. Για αρκετές γυναίκες, όμως, το στήθος είναι ένα χαρακτηριστικό που προκαλεί ανασφάλεια και είναι αιτία μειωμένης αυτοπεποίθησης. Έτσι, πολλές γυναίκες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αυξητική στήθους, καθώς θέλουν :

  • να βελτιώσουν την εμφάνιση του στήθους τους
  • να τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους
  • να αποκαταστήσουν το στήθος τους μετά από μαστεκτομή

Επίσης, η αυξητική στήθους χρειάζεται συχνά μετά από μείωση βάρους, είτε μετά από εγκυμοσύνη ή θηλασμό. Παράλληλα μπορεί να διορθωθεί η ασυμμετρία μεταξύ των δύο μαστών στις περιπτώσεις της ανισομαστίας ή των σωληνωτών μαστών.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Πώς πραγματοποιείται η αυξητική μαστού;

H αυξητική μαστού επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση σιλικονούχων ενθεμάτων νέας γενιάς. Η επιλογή του μεγέθους αποφασίζεται από κοινού με τον χειρουργό. Ενώ, η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής εξαρτάται από το σχήμα του υπάρχοντος μαστού και το σωματότυπο της γυναίκας. Στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα ταιριαστό με τις ειδικές προσδοκίες της κάθε γυναίκας.

Η τοποθέτηση των ενθεμάτων πραγματοποιείται κάτω από το μαζικό αδένα, όταν ο υπάρχων μαστός έχει ικανό μέγεθος για να καλύψει με φυσικό τρόπο το ένθεμα.  Συχνά όμως, τα ενθέματα πρέπει να τοποθετηθούν λίγο πιο βαθιά, κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ. Με την τελευταίας γενιάς τεχνική διπλού επιπέδου (Dual Plane), επιτυγχάνεται καλύτερη κάλυψη του ενθέματος στον άνω πόλο (τμήμα πάνω από τη θηλή), ενώ στον κάτω πόλο είναι ελεύθερο πίσω από τον αδένα, ώστε να σχηματίζεται η ανάλογη επιθυμητή καμπύλη.

Ο πλαστικός χειρουργός εφαρμόζει τα ενθέματα μέσω μια μικρής τομής (4 εκ περίπου) στην υπομαστιο πτυχή συνήθως, στο κάτω μέρος του μαστού. Εναλλακτικά, η τομή μπορεί να γίνει στην περιοχή γύρω από τη θηλή, όπου δύναται να είναι και χρήσιμο μερικές φορές να εφαρμοστεί, ταυτόχρονα και περιθηλαία σύσφιξη του μαστού.

Τι πρέπει να γνωρίζω για τη διαδικασία της επέμβασης ;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται διανυκτέρευση στην κλινική για το πρώτο 24ωρο. Συνήθως τοποθετούνται μετεγχειρητικά δύο μικρές παροχετεύσεις για τις πρώτες ώρες. Αυτό βοηθάει στο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αιματώματος ή συλλογής υγρού εσωτερικά στο στήθος. Ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με κοινά αναλγητικά για 3-5 ημέρες. Είναι πιθανό, να εμφανιστούν οιδήματα και μελανιές στους μαστούς που θα υποχωρήσουν προοδευτικά σε 1-2 εβδομάδες.

Μετά την επέμβαση απαιτείται απλά η χρήση αθλητικού ελαστικού στηθόδεσμου, ενώ η γυναίκα μπορεί συνήθως να επιστρέψει στην εργασία της σε 3-4 ημέρες.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό. Ωστόσο αρχικά το στήθος μπορεί να είναι πιο πρησμένο και να χρειάζεται κάποιους μήνες για να μπορέσει να λάβει το τελικό σχήμα. Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται πλέον δε χρειάζονται να αντικατασταθούν μελλοντικά. Επίσης, τα ενθέματα συνήθως καλύπτονται με εγγύηση εφόρου ζωής από την εταιρεία τους.

Μετά την επέμβαση αυξητικής στήθους, ο μαζικός αδένας δεν επηρεάζεται, αφού ουσιαστικά δεν τραυματίζεται. ‘Έτσι ο θηλασμός μετά από μία εγκυμοσύνη λειτουργεί κανονικά.

Αυξητική στήθους: Λιπομεταφορά

Μικρή αύξηση του όγκου στο στήθος μπορεί να επιτευχθεί και με λιπομεταφορά αυτόλογου λίπους από το ίδιο το σώμα μας, οπότε και μπορεί να αποφευχθεί η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται η λήψη του λιπώδους ιστού με λεπτή κάνουλα, με μικρο-λιποαναρρόφηση από την περιοχή της κοιλιάς ή τους μηρούς. Ακολουθεί επεξεργασία του ιστού και στη συνέχεια η τοποθέτηση του λίπους στα επιθυμητά σημεία στους μαστούς με μικροσκοπικές κάνουλες. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για μικρή αύξηση του μεγέθους του στήθους. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις τοπικής βελτίωσης του σχήματος των μαστών, ακόμη και μετά από χρήση ενθεμάτων.

Η αυξητική στήθους είναι μία επέμβαση που μπορεί να μεταμορφώσει το γυναικείο σώμα, δημιουργώντας ένα στήθος νεανικό και στητό. Ο Πλαστικός Χειρουργός, Δρ Σ. Μπουλούμπασης κατέχει μεγάλη εμπειρία και διεθνή εξειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική ενηλίκων και παιδιών. Είναι κάτοχος του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού πτυχίου Πλαστικής Χειρουργικής (FEBOPRAS), με μετεκπαίδευση σε Αγγλία, Ολλανδία και Ινδία (Fellowship DAFPRS). Εάν θέλετε να λάβετε πληροφορίες για την αυξητική στήθους, επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας.

  • Τι διορθώνει: Μικρομαστία/υποπλασία μαστών, ανισομαστία, σωληνωτούς μαστούς, αποκατάσταση χαμένου όγκου μετά από εγκυμοσύνη, θηλασμό ή απώλεια βάρους, ήπια πτωτικό στήθος
  • Τι δε διορθώνει: Μέτρια ή έντονα πτωτικό στήθος (απαιτείται χειρουργείο ανόρθωσης μαστών, που ίσως μπορεί να συνδυαστεί με αυξητική με ενθέματα όταν είναι εφικτό)
  • Είδος Αναισθησίας: Γενική αναισθησία
  • Νοσηλεία: Ο ασθενής μπορεί να επιστρέφει στο σπίτι την ίδια ημέρα ή να παραμείνει στην κλινική για μία διανυκτέρευση
  • Αποθεραπεία: Ελάχιστος πόνος αρχικά που ελέγχεται με κοινά παυσίπονα, πρήξιμο και μελανιές για 7-14 ημέρες.
  • Επιστροφή σε εργασία: Σε 2-3 ημέρες αισθανόμαστε άνετα για επιστροφή σε εργασία γραφείου, φορώντας ειδικό στηθόδεσμο για στήριξη και αποφεύγοντας εκτεταμένα ανοίγματα των χεριών. Σε 2-4 εβδομάδες για βαριά εργασία ή άσκηση.