Αρχική / Υπερπλασία Ανδρικού Στήθους – Γυναικομαστία
Υπερπλασία Ανδρικού Στήθους – Γυναικομαστία
Τι είναι η γυναικομαστία;
Γυναικομαστία ονομάζεται η καλοήθης υπερβολική ανάπτυξη του μαστού στους άνδρες. Πρόκειται για το αποτέλεσμα ανάπτυξης μαζικού αδένα, λόγω διαταραχής των ισορροπιών μεταξύ οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη και αγχωτική κατάσταση για αυτόν που την αντιμετωπίζει, που συνήθως τον επηρεάζει ψυχολογικά και επιδρά επιβαρυντικά στην καθημερινότητα και την κοινωνική ζωή του. Εμφανίζεται σε συχνότητα περίπου 60% στους εφήβους, ενώ το 30% των ανδρών διαθέτουν ψηλαφητό μαζικό αδένα.
Πώς προκαλείται η γυναικομαστία;
Ο φυσιολογικός μαστός στον άνδρα χαρακτηρίζεται κυρίως από τη μυϊκή ανάπτυξη και το λιπώδη ιστό. Είναι υποπλαστικός, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπερπλασία του ανδρικού μαστού (γυναικομαστία) μπορεί να οφείλεται σε:
- Επιπλέον ανάπτυξη και διόγκωση του αδένα πίσω από τη θηλή
- Υπερβολική εναπόθεση λίπους στην περιοχή (αναφέρεται ως ψευδογυναικομαστία)
- Συνδυασμό των ανωτέρω
Η γυναικομαστία συνήθως είναι ιδιοπαθής και δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Μπορεί να σχετίζεται με την κληρονομικότητα, γονιδιακούς παράγοντες, ορμονικές διαταραχές, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, την παχυσαρκία και φυσικά την ηλικία. Σπάνια, η υπερτροφία του μαστού στον άντρα μπορεί να είναι σχετική με καρκίνο του μαστού ή με καρκίνο των όρχεων. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητος ο κλινικοεργαστηριακός έλεγχος.
Κλινική εικόνα
Σύνηθες χαρακτηριστικό της γυναικομαστίας είναι η εικόνα διογκωμένης, πλατιάς και προέχουσας θηλής. Το στήθος μπορεί να παρουσιάζεται διογκωμένο συνολικά, ενώ μερικές φορές μπορεί να υπάρχει και υπερβολική περίσσεια δέρματος, με ή χωρίς χαλάρωση και πτώση. Η κλασική γυναικομαστία αναπτύσσεται αμφοτερόπλευρα στην περιοχή του στήθους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζεται ετερόπλευρα ή περισσότερο στη μία πλευρά του στήθους και λιγότερο στην άλλη. Συνήθως εμφανίζεται κατά την εφηβεία στους νεαρούς άνδρες ή σε άνδρες σε προχωρημένη ηλικία. Η εικόνα επιδεινώνεται σε υπέρβαρα άτομα.
Ο μαζικός αδένας μπορεί να παρουσιαστεί διογκωμένος στα νεογνά αγόρια, λόγω της περίσσειας οιστρογόνων της μητέρας τους. Όσο το παιδί μεγαλώνει, και μετά την καταιγιστική αλλαγή των ορμονών κατά την προεφηβεία και την εφηβεία, η διόγκωση υποχωρεί.
Στα αρχικά στάδια της εφηβείας στα αγόρια η διόγκωση του στήθους ή της θηλής είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, το οποίο συνήθως υποχωρεί λίγο αργότερα. Όταν, ωστόσο, αυτό παραμένει περισσότερο από 2-3 χρόνια, η κατάσταση γίνεται μόνιμη και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.
Γυναικομαστία: Αντιμετώπιση
Η χειρουργική επέμβαση αποσκοπεί στη διόρθωση του προβλήματος και μπορεί να γίνει κοντά στο πέρας της εφηβείας ή σε μεταγενέστερη φάση. Ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος εφαρμόζονται οι κατάλληλες τεχνικές. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Τεχνική της λιποαναρρόφησης με λεπτή κάνουλα για την απομάκρυνση του εκτεταμένου λιπώδους ιστού.
- Εκτομή του διογκωμένου αδένα εσωτερικά πίσω από τη θηλή, μαζί με το σκληρό ινώδη ιστό που συνήθως δημιουργείται, με τομή γύρω από τη θηλή.
- Σμίκρυνση της θηλής, εφόσον απαιτείται.
- Αφαίρεση της περίσσειας δέρματος, εφόσον υπάρχει.
Η διαδικασία πραγματοποιείται συνήθως με γενική αναισθησία. Ωστόσο, σε ήπιες περιπτώσεις οι οποίες αφορούν εντοπισμένα περιστατικά κυρίως την περιοχή της θηλής, μπορεί να γίνει και υπό περιοχική αναισθησία ή μέθη. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία 24ώρου, αν και στις μεγαλύτερες επεμβάσεις προτείνεται η παραμονή στην κλινική για μία ημέρα.
Οι τελικές ουλές είναι κάτω ή γύρω από τη θηλή. Είναι εμφανείς αρχικά, αλλά συνήθως απαλαίνουν προοδευτικά και είναι διακριτικές. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί υπερτροφική ουλή μετά από κάποιους μήνες, αλλά υπάρχει πάντα η δυνατότητα για διόρθωση με τοπική αναισθησία.
Μετεγχειρητική πορεία
Αμέσως μετά την επέμβαση η ασθενής φοράει έναν ελαστικό γιλέκο ή ζώνη για ένα μήνα περίπου. Αυτό είναι απαραίτητο για να πιέζει το στήθος. Τις πρώτες ημέρες εμφανίζονται μώλωπες και οιδήματα στο στήθος, ενώ χρειάζονται τακτικές αλλαγές στα καλύμματα του τραύματος μέχρι την πλήρη επούλωση σε δύο περίπου εβδομάδες. Άμεσα μετεγχειρητικά, ο πόνος είναι μέτριας έντασης και συνήθως αντιμετωπίζεται με κοινά αναλγητικά.
Η επιστροφή στην καθημερινότητα ή το σχολείο γίνεται συνήθως σε 2-3 ημέρες. Για πιο έντονες δραστηριότητες ή και αθλητισμό, απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Το αποτέλεσμα είναι άμεσα διακριτό μετά την επέμβαση, αλλά θα φανεί στην τελική του ιδανική μορφή τους επόμενους μήνες, εξασφαλίζοντας στον άνδρα επίπεδο στήθος με διακριτικές θηλές που δεν προεξέχουν.
Τη διόγκωση στο ανδρικό στήθος, πλατιές θηλές που μπορεί προεξέχουν, χαλάρωση δέρματος.
Γενική αναισθησία συνήθως, σε εντοπισμένες περιπτώσεις τοπική αναισθησία/μέθη.
Ημερήσια
Ήπιος πόνος αρχικά που ελέγχεται με κοινά παυσίπονα, πρήξιμο και μελανιές για 5-12 ημέρες.
Σε 2-3 ημέρες, σε 2-4 εβδομάδες για βαριά σωματική εργασία ή άσκηση.
Η γυναικομαστία είναι μία πάθηση η οποία μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα την καθημερινότητα του ασθενούς. Ωστόσο, η λύση είναι απλή. Ο Πλαστικός Χειρουργός, Δρ Σ. Μπουλούμπασης κατέχει μεγάλη εμπειρία και διεθνή εξειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική ενηλίκων και παιδιών. Είναι κάτοχος του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού πτυχίου Πλαστικής Χειρουργικής (FEBOPRAS), με μετεκπαίδευση σε Αγγλία, Ολλανδία και Ινδία (Fellowship DAFPRS). Επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας.
Σεραφείμ Μπουλούμπασης
MD, FEBOPRAS, FDAFPRS
ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
2002
Πτυχίο Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
2012
Ευρωπαϊκό Πτυχίο Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής (FEBOPRAS)
2014
Διεθνές Πτυχίο Εξειδίκευσης (FDAFPRS)
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Όμιλος ΙΑΣΩ, Αθήνα – Λάρισα
Κλινική Λευκός Σταυρός, Αθήνα
Κλινική Βιοκλινικής, Αθήνα
Ιατρικό Κέντρο Θεσσαλίας, Λάρισα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
+30 693 68 68 313
iatros@bouloumpasis.gr