Αρχική / Βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται στην περιοχή των βλεφάρων και στόχο έχει να βελτιώσει την εμφάνιση των βλεφάρων, αλλά και την αντιμετώπιση δυσκολιών που σχετίζονται με την όραση. Η βλεφαροπλαστική ακόμη και όταν μπορεί να είναι μία απλή διαδικασία αφαίρεσης του περιττού δέρματος στην περιοχή των ματιών,  χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, λόγω του ότι εκτελείται σε μία ευαίσθητη περιοχή.

Τι είναι η βλεφαροπλαστική ;

Η βλεφαροπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση των άνω και κάτω βλεφάρων για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης γύρω από τα μάτια. Οι «σακούλες» και οι μαύροι κύκλοι στα κάτω βλέφαρα ή η χαλάρωση στα άνω βλέφαρα, ταλαιπωρούν συχνά γυναίκες και άνδρες, καθώς πολλές φορές επηρεάζουν τη διαδικασία της όρασης. Τα παραπάνω σημεία είναι και αυτά που διορθώνονται μέσω της επέμβασης.

Ποια είναι η χρησιμότητα της βλεφαροπλαστικής ;

Η βλεφαροπλαστική είναι η πιο απλή και συχνή επέμβαση που πραγματοποιείται στο πρόσωπο και μπορεί να εφαρμοστεί, είτε στα άνω ή κάτω βλέφαρα, είτε συνδυαστικά. Η κάτω βλεφαροπλαστική δύναται να επαναφέρει την λάμψη του ματιού. Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί τις σακούλες και  διορθώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Για τη διόρθωση της χαλάρωσης των βλεφάρων, αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος. Ενώ στην περίπτωση που υπάρχει διόγκωση ή σακούλες, που οφείλονται σε προβολή του λίπους εσωτερικά, το επιπλέον λίπος αφαιρείται ή αναδιατάσσεται.

Σε ποιους απευθύνεται η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική απευθύνεται σε όλους εκείνους όπου τα σημάδια του χρόνου έχουν επηρεάσει την όψη των ματιών τους. Η επέμβαση εφαρμόζεται συνήθως μετά τη μέση ηλικία, λόγω επερχόμενης γήρανσης. Ωστόσο, υπάρχει και ο παράγοντας της οικογενειακής προδιάθεσης που πολλές φορές ωθεί άτομα νεότερης ηλικίας στη βλεφαροπλαστική. Κυρίως δε, απευθύνεται σε εκείνους που :

  • η χαλάρωση του δέρματος δυσκολεύει την όραση
  • η περίσσεια του δέρματος προκαλεί πρήξιμο στα βλέφαρα
  • έχουν σακούλες κάτω από τα μάτια
  • έχουν πτώση βλεφάρων
  • εμφανίζουν ρυτίδες

 

Η αποτρίχωση με Laser εκτός από αισθητικούς λόγους πραγματοποιείται και ως θεραπεία σε περιπτώσεις θυλακίτιδας (φλεγμονή στην περιοχή της τρίχας που μπορεί να οδηγήσει ακόνη και σε σμηγματορροϊκή κύστη). Η θυλακίτιδα, απασχολεί πολλές φορές τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, κυρίως μετά τη χρήση, άλλων αποτριχωτικών μεθόδων ή συχνού ξυρίσματος. Τέλος, η αποτρίχωση με laser αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αποτρίχωσης για τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης κόκκυγος, όπου μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Ποια είναι η διαδικασία της βλεφαροπλαστικής ;

Η επέμβαση διεξάγεται υπό τοπική αναισθησία για τα άνω βλέφαρα και μέθη ή γενική αναισθησία για τα κάτω βλέφαρα και διαρκεί από μία έως δύο ώρες. Η βλεφαροπλαστική επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας μικρών τομών. Οι τομές γίνονται στη βλεφαρική πτυχή στα άνω βλέφαρα, ενώ στα κάτω, συνήθως πραγματοποιείται ακριβώς στο κάτω μέρος των βλεφαρίδων ή σε ειδικές περιπτώσεις εσωτερικά. Στα πλάγια των ματιών, οι τομές μπορεί να επεκταθούν σε υπάρχουσες ρυτίδες έκφρασης (πόδι της χήνας), ώστε να κρυφτούν.

Φυσικά, σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου μπορεί να υπάρχει έντονη χαλάρωση στα κάτω βλέφαρα, μπορεί να εφαρμοστεί και επιπλέον υποστήριξη του κάτω βλεφάρου με ειδικά εσωτερικά ράμματα ανάρτησης στον έξω κανθό (κανθοπηξία). Τέλος, η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί αν είναι απαραίτητο και με μικρολιπομεταφορά.

Τι περιλαμβάνει το μετεγχειρητικό στάδιο ;

Μετά την επέμβαση δεν απαιτείται νοσηλεία και μετά από λίγες ώρες ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο. Μετεγχειρητικά, υπάρχει μόνο ένα λεπτό ενδοδερμικό ράμμα, που αφαιρείται ύστερα από 5-6 ημέρες. Τα μάτια παραμένουν ανοιχτά, ενώ τα ράμματα καλύπτονται με κάποια ειδικά μικρά αυτοκόλλητα, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση γάζας.

Αν και μετεγχειρητικά δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος, συνίσταται: 

  • η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων για το πρώτο 24ωρο
  • η χρήση παυσίπονων για 1-2 ημέρες
  • ένα κολλύριο για την τοπική περιποίηση των ματιών.

Τις πρώτες μέρες μπορούν να παρατηρηθούν οιδήματα και εκχυμώσεις γύρω από τα μάτια. Αυτά υποχωρούν σταδιακά σε μία περίπου εβδομάδα, όπου και μπορείτε να επιστρέψετε άνετα στην εργασία σας. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν σε 5-6 ημέρες και μετά τα μάτια πλένονται κανονικά και σιγά σιγά μπορεί να γίνει η χρήση makeup. Σε 8-12 ημέρες από την επέμβαση, ανάλογα και με την περίπτωση κάθε φορά, θα μπορείτε να κυκλοφορείτε άνετα, αφού θα έχουν υποχωρήσει τα οιδήματα και οι μελανιές.

Έτσι,  η βλεφαροπλαστική διακρίνεται για τα εξής χαρακτηριστικά :

Χαλάρωση στα βλέφαρα, σακκούλες, κουρασμένο βλέμμα, δυσκολία στην όραση λόγω βάρους στα άνω βλέφαρα

Πεσμένα φρύδια, βελτιώνει αλλά δε σβήνει τις ρυτίδες έκφρασης

Τοπική για άνω βλέφαρα, μέθη ή γενική αναισθησία για κάτω βλέφαρα

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ίδια ημέρα

Ψυχρά επιθέματα για το πρώτο 24ωρο, ελάχιστος πόνος αρχικά που ελέγχεται με κοινά παυσίπονα, πρήξιμο και μελανιές για 5-12 ημέρες

Σε 3-8 ημέρες για δουλειά γραφείου, σε 2 εβδομάδες για βαρειά εργασία ή άσκηση

Η βλεφαροπλαστική είναι μία επέμβαση που μπορεί  να επαναφέρει έγκαιρα τη χαμένη νεανικότητα των ματιών σας, καθώς και τη λειτουργικότητα τους μέσω της εκ νέου διευκόλυνσης της όρασης. Ο Πλαστικός Χειρουργός, Δρ Σ. Μπουλούμπασης κατέχει μεγάλη εμπειρία και διεθνή εξειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου ενηλίκων και παιδιών. Είναι κάτοχος του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού πτυχίου Πλαστικής Χειρουργικής (FEBOPRAS), με μετεκπαίδευση σε Αγγλία, Ολλανδία και Ινδία (Fellowship DAFPRS). Επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας.