ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΥΛΩΝ
Αρχική / Διόρθωση Ουλών

Διόρθωση Ουλών

Υπάρχει τρόπος να βελτιωθούν οι δύσμορφες ουλές στο σώμα μας… αλλά καλύτερα να τις προλάβουμε

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΥΛΩΝ

Οι δύσμορφες ουλές μετά από τραυματισμό ή επέμβαση μπορούν να προκύψουν εάν η αρχική τους επούλωση δεν υπήρξε αβίαστη και σύντομη (εξαιτίας  λοίμωξης, κακής συρραφής, τάσης του τραύματος, ξένου σώματος, κλπ) ή από ένα εγγενές πρόβλημα στην επούλωση του κάθε ασθενούς.

Ανάλογα με την περίπτωση της ουλής υπάρχει μια σειρά από θεραπείες, επεμβατικές ή μη επεμβατικές:

  • Στις επεμβατικές τεχνικές περιλαμβάνονται η άμεση εκτομή της ουλής και επανασυρραφή με ειδική τεχνική πλαστικής χειρουργικής. Εξαιρετικά αποτελέσματα δίνει επίσης η μοντέρνα τεχνική διόρθωσης της ουλής με μεταμόσχευση λίπους, όπου αναδομείται ο ουλώδης ιστός και ελευθερώνονται οι συμφύσεις χωρίς νέες τομές.
  • Μη επεμβατικές τεχνικές είναι η τοπική έγχυση στεροειδών, η τοποθέτηση επιθεμάτων γέλης σιλικόνης καθώς και η εφαρμογή πιεστικής επίδεσης των ουλών.

Ιδιαίτερη σημασία πάντως έχει ο χρόνος που θα απευθυνθεί ο ασθενής στον Πλαστικό Χειρουργό, μιας και συνήθως υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης στα αρχικά  στάδια μιας ουλής.

Οι δύο συνηθέστεροι  τύποι προβληματικών ουλών είναι οι Υπερτροφικές  Ουλές και τα Χηλοειδή.

Υπερτροφική Ουλή

Εμφανίζεται με τη μορφή επηρμένων ουλών οι οποίες χρειάζονται  συνήθως ένα έως πέντε έτη για τη πλήρη υποχώρησή τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ελαφρώς ευρύτερη, αλλά επίπεδη και ωχρή ουλή η οποία μπορεί να γίνει λεπτότερη και να απορροφηθεί ελάχιστα.

Χηλοειδές

Μπορεί να εμφανιστεί ως μια διογκωμένη  και χρώματος ερυθρού ουλή, με τα όρια της να εκτείνονται πέρα από αυτά της αρχικής ουλής. Αυτό το είδος των ουλών τείνει να εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς της μαύρης φυλής εντούτοις, δεν περιορίζεται σε αυτόν τον τύπο δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου η ουλή δεν θα συρρικνωθεί ούτε θα γίνει επίπεδη, αλλά θα γίνει πολύ πιο σταθερή, επηρμένη, σκληρή και θα έχει συμπτώματα κνησμού (φαγούρα).

Όταν ένα χηλοειδές αφαιρεθεί, αρχικά η περιοχή που έγινε η εκτομή θα φαίνεται πάντα καλύτερη. Εντούτοις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ουλή μπορεί να επανεμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου σε ποσοστό που κυμαίνεται  από  το είκοσι έως  το εκατό τοις εκατό (20%-100%). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και άλλες θεραπευτικές επιλογές, πριν ο ασθενής προβεί σε μια χειρουργική επέμβαση επιδιόρθωσης χηλοειδούς. Είναι από τα δυσκολότερα προβλήματα στην πλαστική χειρουργική.

Συνδυαστικές θεραπείες όπως τοπική έγχυση στεροειδών, πιεστική θεραπεία και χειρουργική εκτομή με διεγχειρητική έγχυση κορτιζόνης είναι μερικές από τις επιλογές που βοηθούν στην πληρέστερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ουλές ακμής

Η μακροχρόνια ακμή αφήνει συνήθως έντονα σημάδια σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο. Η θεραπεία Microneedling είναι μία ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που εφαρμόζεται τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρόκειται για μία θεραπεία η οποία συμβάλλει πολύ στην αντιμετώπιση των ουλών, μικρών ρυτίδων, αναπλάθει και ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα με ανώδυνο τρόπο. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο…