Αρχική / Μειωτική Στήθους

Μειωτική Στήθους

Σε πολλές γυναίκες το στήθος αποκτά υπερβολικά μεγάλο μέγεθος (μεγαλομαστία ή γιγαντομαστία). Η μειωτική στήθους αποτελεί μία επέμβαση που αποβλέπει όχι μόνο στην αφαίρεση του περιττού λίπους στο στήθος για αισθητικούς λόγους, αλλά στη λειτουργική επαναφορά της γυναίκας στην καθημερινότητα της.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος του στήθους ;

Το μέγεθος του γυναικείου στήθους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπου μεταξύ άλλων είναι :

  • η κληρονομικότητα
  • οι ορμονικές μεταβολές
  • το σωματικό βάρος

Έτσι σε πολλές γυναίκες οι μαστοί αυξάνονται υπερβολικά νωρίς στην εφηβική ηλικία λόγω κληρονομικότητας. Σε άλλες πάλι, τα προβλήματα εμφανίζονται αργότερα, κατά τη μέση ηλικία, λόγω μεταβολών των ορμονών.

Ποια προβλήματα μπορούν να προκαλέσει η μεγαλομαστία;

Ανεξαρτήτως αιτιολογίας, τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του πολύ μεγάλου στήθους είναι κοινά και συγκεκριμένα και είναι :

  • πόνος στη σπονδυλική στήλη (πλάτη ή αυχένα)
  • ραβδώσεις στους ώμους της ασθενούς από το στηθόδεσμο λόγω του βάρους
  • εξανθήματα και ερεθισμοί στο δέρμα κάτω από τους μαστούς
  • δυσκολίες στο ντύσιμο
  • ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με την εμφάνιση

Επιπροσθέτως, σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να υπάρχει έντονη ασυμμετρία μεταξύ των δύο μαστών, με τον ένα να είναι πολύ μεγαλύτερος του άλλου.

Μειωτική στήθους : αντιμετώπιση μεγαλομαστίας

Η μεγαλομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή της μειωτικής στήθους. Η μειωτική στήθους έχει σαν στόχο τη μείωση του μεγέθους των μαστών, αφαιρώντας λίπος, μαζικό αδένα και δέρμα. Έτσι,  το στήθος γίνεται  μικρότερο, ελαφρύτερο και πιο “στητό”. Αντίστοιχα δε, με τη μειωτική στήθους μπορεί να μειωθεί το πλάτος στη θηλαία άλω και να μεταφερθεί το σύμπλεγμα της θηλής σε ψηλότερη θέση. Εξ΄ ορισμού δηλαδή είναι μια επέμβαση ανόρθωσης και μείωσης του μεγέθους του στήθους ταυτόχρονα!

Πότε μπορεί μία γυναίκα να υποβληθεί σε μειωτική στήθους ;

Η μειωτική στήθους μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία:

  • σε νεαρά κορίτσια με ενοχλητικά μεγάλο στήθος
  • σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με πτωτικούς μεγάλους μαστούς

Ιδανικά, η επέμβαση εφαρμόζεται μετά από τις εγκυμοσύνες/θηλασμό, εξασφαλίζοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα για δεκαετίες. Στην περίπτωση που υπάρχει μετά την επέμβαση κάποια εγκυμοσύνη, ο θηλασμός μπορεί να είναι εφικτός. Ίσως όμως να επηρεαστεί εν μέρει, αφού κάποιο μέρος των γαλακτοφόρων αδένων και πόρων θα έχει αφαιρεθεί. Αντίστοιχα, οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση ή μείωση του βάρους, θα επηρεάσει ανάλογα και το σχήμα των μαστών.

Πώς πραγματοποιείται η μειωτική στήθους ;

Η μειωτική στήθους πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, και συνήθως απαιτείται μία ημέρα νοσηλείας στην κλινική. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πραγματοποιούνται τομές γύρω από τη θηλή και το κατώτερο τμήμα του μαστού. Μαζί με το χαλαρό δέρμα αφαιρείται και η περίσσεια του λίπους με τμήμα του μαζικού αδένα, κυρίως από την κάτω και έξω πλευρά. Ο μαστός έπειτα αναδιατάσσεται, ώστε να αποκτήσει σφριγηλό και στητό σχήμα και να ανορθωθεί η θηλή. Τα ράμματα είναι όλα εσωτερικά και δε χρειάζεται να αφαιρεθούν. Ειδικές αυτοκόλλητες γάζες καλύπτουν τις τομές, ενώ τοποθετείται και ένα λεπτό σωληνάκι σε κάθε μαστό (παροχετεύσεις), για να απομακρύνουν τα πρώτα μετεγχειρητικά υγρά και να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο αιμάτωμα για τα πρώτα 24ωρα.

Οι τελικές ουλές πραγματοποιούνται γύρω από τη θηλή και επεκτείνονται προς τα κάτω με μία κάθετη γραμμή και μία οριζόντια στην υπομάστια πτυχή συνήθως (σαν σχήμα άγκυρας). Είναι εμφανείς αρχικά αλλά προοδευτικά σβήνουν, καθώς αποκτούν το χρώμα του δέρματος.

Ποια διαδικασία ακολουθείται μετά την επέμβαση ;

Αμέσως μετά την επέμβαση, η ασθενής φοράει έναν ελαστικό στηρικτικό στηθόδεσμο χωρίς μπανέλα, που είναι απαραίτητος για ένα μήνα περίπου. Τις πρώτες ημέρες εμφανίζονται μώλωπες και οιδήματα στο στήθος, ενώ χρειάζονται τακτικές αλλαγές του τραύματος, μέχρι την πλήρη επούλωση  του (δύο εβδομάδες περίπου). Μετεγχειρητικά, ο πόνος είναι μέτριας έντασης που συνήθως αντιμετωπίζεται με κοινά αναλγητικά. Η επιστροφή στην καθημερινότητα και σε δουλειά γραφείου γίνεται συνήθως σε 4-5 ημέρες. Για τις πιο έντονες δραστηριότητες ή την άθληση απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Πότε γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα της επέμβασης ;

Το αποτέλεσμα της μειωτικής στήθους είναι άμεσα διακριτό μετά την επέμβαση.  Ωστόσο, η τελική μορφή του στήθους θα φανεί τους επόμενους μήνες. Η μειωτική στήθους εξασφαλίζει σε μία γυναίκα ένα ελαφρύτερο, μικρότερο, ανορθωμένο και σφριγηλό στήθος.

Έτσι,  η μειωτική στήθους διακρίνεται για τα εξής χαρακτηριστικά :

Μεγάλους μαστούς με χαλάρωση και πτώση της θηλής, ανισομαστία, ανακουφίζει από βάρος και δερματικούς ερεθισμούς

Γενική αναισθησία 

1-2 ημέρες

Mέτριος πόνος τις πρώτες μέρες που ελέγχεται με κοινά παυσίπονα, πρήξιμο και μελανιές για 5-12 ημέρες

Σε 3-5 ημέρες για δουλειά γραφείου, σε 2-4 εβδομάδες για βαριά σωματική εργασία ή άσκηση

Η μειωτική στήθους είναι μία επέμβαση που μπορεί να μεταμορφώσει το γυναικείο σώμα, επαναφέροντας τη χαμένη ελευθερία και λειτουργικότητα των γυναικών. Ο Πλαστικός Χειρουργός, Δρ Σ. Μπουλούμπασης κατέχει μεγάλη εμπειρία και διεθνή εξειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική ενηλίκων και παιδιών. Είναι κάτοχος του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού πτυχίου Πλαστικής Χειρουργικής (FEBOPRAS), με μετεκπαίδευση σε Αγγλία, Ολλανδία και Ινδία (Fellowship DAFPRS). Εάν θέλετε να λάβετε πληροφορίες για τη μειωτική στήθους, επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε το ραντεβού σας.