«Ουπς! Ένας θόρυβος ακούγεται ξαφνικά και το κλάμα κάνει τη μητέρα να πεταχτεί πάνω, βλέποντας το παιδί με αίματα…» . Αυτή η σκηνή έχει συμβεί σε κάθε σπίτι, μιας και οι παιδικοί τραυματισμοί είναι πολύ συχνοί.
Μικρά επιφανειακά τραύματα με βαθιά σχισίματα ή πιο επιφανειακές εκδορές, μπορούν να συμβούν σε κάθε ηλικία:
- τραύματα από πτώσεις, συνήθως κατά το παιχνίδι στο σπίτι, με το ποδήλατο, στην παιδική χαρά ή την παραλία (κυρίως στο κεφάλι και τα πόδια)
- τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα ή εργαλεία, στην κουζίνα συνήθως (κυρίως στα χέρια-δάκτυλα)
- σύνθλιψη δαχτύλων σε πόρτες ή βαριά αντικείμενα, με τραυματισμό του νυχιού
- εγκαύματα από καυτό νερό ή ζεστά αντικείμενα
Τι πρέπει να κάνουμε;
- Ψυχολογικοί χειρισμοί:
Χρειάζεται ψυχραιμία! Ο πανικός και οι εντάσεις δε βοηθούν, ενώ προκαλούν μεγαλύτερο ψυχολογικό τραύμα στο παιδί, που είναι ήδη σοκαρισμένο από τον πόνο και τη θέα του αίματος. Εκείνη τη στιγμή είναι πιο χρήσιμο να πούμε «όλα θα πάνε καλά», παρά να μαλώνουμε το παιδί και να αποδίδουμε ευθύνες φωνάζοντας! - Άμεσα μέτρα:
Σε ανοιχτό τραύμα που αιμορραγεί το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε μια γάζα ή ένα καθαρό ύφασμα με πίεση σταθερά για 5-10 λεπτά. Αν το τραύμα δεν είναι καθαρό μπορούμε να το πλύνουμε με τρεχούμενο νερό και να τοποθετήσουμε τοπικά ένα αντισηπτικό, εάν είναι διαθέσιμο. Έπειτα χρειάζεται ένας επίδεσμος για κάλυψη του τραύματος με ήπια πίεση. - Αντιμετώπιση από ειδικό ιατρό:
Με την πρώτη ευκαιρία τηλεφωνούμε στο γιατρό που πρέπει να ελέγξει και να ράψει το τραύμα. Η καλύτερη αντιμετώπιση γίνεται από έμπειρο χειρουργό για παιδιά και κατά προτίμηση Πλαστικό Χειρουργό. Μπορεί να γίνει σε επίπεδο ιατρείου άμεσα ή μέσα στις επόμενες 24 ώρες αν έχει σταματήσει η αιμορραγία.
Τα επιφανειακά τραύματα στα παιδιά έχουν πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με αυτά των ενηλίκων. Το δέρμα των παιδιών έχει ικανότητα γρήγορης επούλωσης, αλλά επίσης και προδιάθεση άσχημων ουλών και σημάδια που θα κουβαλάνε για όλη τους τη ζωή! Επίσης χρειάζονται ειδικοί ψυχολογικοί χειρισμοί για να μετριασθεί ο φόβος και ο πόνος, και παράλληλα να μπορέσει να συνεργαστεί το παιδί με το γιατρό.
Σήμερα πλέον υπάρχουν πολλές ειδικές τεχνικές συρραφής των τραυμάτων, χωρίς την ανάγκη εξωτερικών ραμμάτων. Έτσι χρησιμοποιούνται συνήθως απορροφήσιμα ενδοδερμικά ράμματα που δεν απαιτούν αφαίρεση, ή ακόμη ευκολότερα συγκόλληση με ειδική κόλλα δέρματος ή ειδικά αυτοκόλλητα συγκόλλησης, που δεν χρειάζονται καν αναισθητικό.
Στο ιατρείο μας εφαρμόζονται οι αρχές της Παιδιατρικής Πλαστικής Χειρουργικής και για τα τραύματα, όπως και στα παιδιατρικά κέντρα του εξωτερικού όπου έχω εργασθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η προσέγγιση του παιδιού γίνεται προσεχτικά με υπομονή και διάθεση παιχνιδιού σε ένα άνετο περιβάλλον. Γίνεται φυσικά με την άμεση συνεργασία των γονιών, που πρέπει να είναι πάντα δίπλα στο παιδί, ώστε αυτό να νιώσει όσο γίνεται πιο άνετα και να συνεργαστεί για την καλύτερη αντιμετώπιση.
Στις μέρες μας, η Παιδιατρική Πλαστική Χειρουργική δίνει λύσεις στις περιπτώσεις δύσμορφων παλαιών ουλών, από τραύματα και μη, αλλά και στην αφαίρεση μεγάλων ή δυνητικά επικίνδυνων σπίλων ή άλλων μορφωμάτων, που συχνά εμφανίζονται πριν ή μετά τη γέννηση. Ιδιαίτερο κομμάτι βέβαια αποτελεί η αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών, όπως οι σχιστίες στο πρόσωπο (λαγόχειλο –λυκόστομα), πού απαιτούν υψηλή εξειδίκευση για επεμβάσεις από τους πρώτους μήνες της ζωής.
Τα παιδιά μας αξίζουν πάντα το καλύτερο και είναι χρέος μας να το παρέχουμε.
Σεραφείμ Κ. Μπουλούμπασης
Πλαστικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παιδιών